Fyldninger

Plastfyldninger

Hvis du uheldigvis har fået et hul, så fjernes først det område af tanden, hvor bakterierne har blødgjort tanden. Herefter lægges en plastfyldning i tanden, hvor farven vælges individuelt, så den passer så præcist, som muligt til tandens naturlige farve. Herefter pudses den til, så den kan bruges til at tygge med, og så den er behagelig for dit bid og din tunge. 

I dag er de fleste sølvfyldninger, erstattet af fyldninger i tandfarvet plast, som limes ned i tanden, så der holdes sammen på den. 

Hvorfor får man huller?

Måden hvorpå der opstår et “hul” i en tand, er hvor bakterier i form af fx madrester, som ikke børstes væk, har ødelagt tandensoverflade. Du kan sagtens have huller i tænderne, som du ikke mærker, og det er derfor vigtigt, at du regelmæssigt får lavet eftersyn på dine tænder, for at forbygge huller. 

Oftest dannes der huller, i områder mellem to tænder, der hvor de står tættest, og derfor har vi ind i mellem, brug for røntgenbilleder til at se, om noget gemmer sig mellem tænderne. Det er også derfor vi anbefaler, man bruger tandtråd ofte, for at forhindre madrester i, at sætte sig fast eller blive siddende mellem tænderne i længere tid. Ved et begyndende “hul”, har du mulighed, for at forebygge et egentligt “hul” i tanden, med god mundhygiejne og fokus på de enkelte områder.

Bedøvelse

Det er altid muligt, at få lagt en bedøvelse, inden du skal have lavet et “hul”. På denne måde, får du en helt smertefri behandling, uden ubehag eller bekymring omkring behandlingen.

Sølvfyldninger

Mange mennesker, render i dag rundt med sølvfyldninger, de fik lavet for mange år siden, og mange døjer med slidte sølvfyldninger. Gamle sølvfyldninger kan begynde at korrodere (de ruster) og give spalter mellem tand og fyldning. Spalter giver risiko for et “hul” under fyldningen, sådan en fyldning skal skiftes. 

Under gamle sølvfyldninger, kan der også opstå revner i tanden. Det kan give symptomer fra tanden og sågar smerter. I værste fald kan tanden knække. Få en vurdring af dine gamle sølvfyldninger. Det kan være en god ide, at få dem skiftet til plast. 

I nogle tilfælde kan sølvfyldningen, være så stor, at det tand der er tilbage, er for lidt og for dårlig, til at lave en ordentlig plastfyldning der holder, og i sådanne tilfælde anbefales det, at der laves en krone på tanden.

Tandpine
Hul i en tand
Sølvfyldning i tand