Bidfunktion

Forkert bidfunktion

Temmelig mange mennesker, har forkert eller nedsat bidfunktion, ofte uden at vide det selv. For eksempel ser man tit folk, der skærer tænder eller simpelthen bider hårdt samme i al almindelighed. På denne måde, spænder man voldsomt i kæbemusklerne, og det kan føre til, en reel overbelastning af kæben.

Denne spænding kan give mange smerter, dels smerter i kæbeleddet, dels i ansigtet og undertiden kronisk hovedpine. Men tandlægen kan heldigvis afhjælpe disse problemer, blandt andet ved at justere patientens bidfunktion

Uhensigtsmæssig bidfunktion skyldes ofte stress

Når patienten skærer tænder, eller bider konstant hårdt sammen i dagligdagen, skyldes det ofte stress. Det kan derfor være en god ide, at overveje livsstilsændringer i et forsøg på, at mindske stress i dagliglivet. Dette er muligvis ikke tandlægens sag, men tandlægen kan påpege det, for at afhjælpe problemet.

I næste række, kan tandlægen instruere, i forskellige muskeløvelser, som kan løsne spændninger, og tandlægen kan ligeledes vejlede, i brugen af smertestillende eller anden medicin.

Med en bidskinne kan man justere bidfunktionen

En anden behandlingsmetode, som især er relevant, når problemet er stort for patienten, er brugen af en såkaldt bidskinne. Bidskinnen er en plastikskinne, som tilpasses nøje, i forhold til at rette patientens bidfunktion.

Selv små problemer i måden vi tygger sammen på, kan give smerter, fordi vi overbelaster enkelte muskler. Ideen med bidskinnen er, at patienten sover med skinnen i munden, for at aflaste muskler og led. Nogle skinnetyper, er til døgnbrug.

Skinnen ændrer ikke ved tænderne som sådan, men i stedet tilvænnes patienten, til en mere hensigtsmæssig bidfunktion. I svære tilfælde, vil en efterfølgende behandling, med en tandregulering, kunne komme på tale.

Bideskinne
Bideskinne i mund